Köket- husets hjärta

När det är dags att renovera köket finns det en hel del saker att tänka på. Du måste ta beslut om allt från planritning till handtag på skåpen och framförallt, vilken stil och känsla man vill skapa i köket.

Planlösning

Det första man måste göra är att fundera över hur planritningen av köket ska se ut. Vill man utgå från den planritning som idag är och bara byta ut stommar och fronter eller vill man flytta spis eller diskbänk.  När man har chansen att göra om köket kan det vara bra att rita upp köket i något program och prova sig fram genom att flytta olika delar för att få till den optimala planritningen. På IKEA finns ett väldigt enkelt program att ta hjälp av där du själv kan rita upp ditt kök i 3D och därefter lägga till olika skåp, lådor, diskbänkar och spisar för att se hur det kommer att se ut i verkligheten.  Tänk på att ju mer ni flyttar om, framförallt med det elektriska så som spis och kyl/frys samt diskbänken, ju mer jobb blir det sedan för den fackman som ska hjälpa er och ju mer kommer det att kosta.

Nytt kök

Ta er god tid att bestämma alla detaljer i köket, kolla igenom vilka diskhoar som finns, vilken blandare som kommer att passa er stil, samt vilka handtag som gör sig bäst på köksluckorna. Stirra er inte blinda att ta alla produkter från samma företag utan du kan välja vissa delar från olika företag, dock bör stommar och fronter komma från samma företag så det passar ihop.När du tagit fram en bra planritning på ditt kök och vet vad du vill ha får du besöka olika köksföretag och ta in offerter på ett kök från dem. Ta gärna in minst 3 offerter för att jämföra, det är då lättare att också pressa priserna och få ner kostnaden en del. Man kan egentligen säga att kostnaden av ett kök är indelad i två olika delar;

  • Materialkostnaden, det vill säga allt material som behövs till köket.
  • Arbetskostnaden, den kostnad som fackmännen tar för att sätta upp köket.

Eftersom det idag finns ROT-avdrag att göra på arbetskostnaden så är det bra att räkna med. Du kan få upp till halva arbetskostnaden på ROT, vilket gör stor skillnad i plånboken.

Mynte

Inredningsdetaljer

När väl allt är beställt är det bara att vänta tills köket är uppe och färdig att göras i ordning. Det är då den personliga stilen och den sista touchen ska sättas.När köket är nytt kan det vara värt att lägga lite extra kostnad på att även byta ut porslin, köksgeråd och dekorationer för att få den rätta känslan ni vill skapa i ert nya kök. Den senaste tiden har trenderna gått till att få in mer färg i hemmet, så även bland porslin och köksgeråd. Pasteller är något som slagit stort och som gör sig väldigt bra i en övrigt neutral inredning. En serie köksporslin som blivit mycket populär är Mynte av IB Laursen,  det är en köksserie som passar det lantliga köket och som finns i många olika pasteller. Mynte finns att köpa hos frökenfräken.se där det också finns övriga inredningsdetaljer som passar ihop med denna serie. Brukar du se på matlagningsprogram och inredningsprogram med kök är det ofta denna serie som förekommer. En favorit är deras pastellrosa produkter, vilka verkligen livar upp och skapar ett mjukt intryck i köket.