Dränera kring ditt hus – för dig med krypgrund

En vanlig byggtyp förr var hus med krypgrund eller torpargrund som blev byggda främst på 40- och 50-talen. Idag har prefabricerade hus krypgrund som byggs innan huset blir ställt på plats. Att ha en krypgrund under huset är ofta bra men inte utan risker.

Problem som kan uppstå

Med en krypgrund behöver du kontrollera att inte fukt uppstår. Utomhusventiler ska sköta så luft cirkulerar under golvet men om varm, fuktig luft kommer under och kyls snabbt kan det i värsta fall bildas kondens. Andra problem kan vara smält- eller regnvatten. Många stuprör är gamla och går rakt ned i marken, vilket gör att de börjar rosta och läcka efter 20 – 25 år. Att dränera kan dock lösa många problem.

Dränera – hur då?

Innan du sätter spaden i marken så kontrollera var el, vatten och andra ledningar är nedgrävda. Du ska gräva minst en meter från husets kant och cirka 50 centimeter ned i marken. Det finns små grävmaskiner men det kan bli besvärligt om du inte är van att jobba med sådana.

Börja istället med att ta hjälp av experter eftersom det kan spara mycket extraarbete genom att du undviker att gräva fel. Sköter du om huset regelbundet och förebygger problem så kommer du att bo bra länge.