Gardiner gör rummet

Gardiner ska enligt utsago ha förekommit i Sverige sedan någon gång på 1600-talet, enligt inventarieanteckningar som det skrivs om i Nationalencyklopedin. I Frankrike har det dock funnits så långt bak som på 1300-talet, så någon ny företeelse att förgylla ett rum, det är det inte.

Gardin och fönster

Variation på gardinerna

Gardiner finns i ganska många olika utföranden och färger och mönster finns såklart närmast ett oräkneligt antal. Man har exempelvis olika typer av gardiner för olika årstider, olika för olika rum och så vidare. Det innebär att har man inte fullständig koll så är det inte så lätt att ordna alla gardiner i sitt hem – det är ju en del pill med att sy och sätta upp också för den delen.  Har man någorlunda koll på vilken typ av gardiner man vill ha så kan man kika på http://www.alltisolskydd.se/som hjälper till att hitta det som är rätt för just dig. Dessutom så kan de hjälpa till med det omöjliga pill som det kan vara med att sätta upp gardinerna i dina rum.

Olika typer av gardiner

Det finns som sagt att stort antal varianter på gardiner, så för att ge ett litet hum så ska vi här presentera dom vanligaste.Hissgardin/Rullgardin – Detta är en typ av gardin som man kanske vanligen inte tänker sig som en gardin. Rullgardiner är framförallt till för att täcka fönstret mot insyn, solljus och mörkläggning. De används framförallt i sovrum för att mörklägga rummet när det är sovdags.Panellängd – Panellängder hängs endera omlott eller för sig själva i både enfärgade och mönstrade längder. Dessa gardiner ska ha raka linjer, detta ordnar man enkelt med bland annat med tyngder som sätts i gardinens nederkant.Veckbandslängd –  Veckbandsgardiner är klassiska gardiner som går att hänga upp med så kallade fingerkrokar. Dessa fungerar bra både som insynsskydd både om den är mörkfärgad och ljusfärgad. Är den ljusfärgad så har den dessutom ett bra ljusgenomsläpp så att ditt rum blir ljust om dagen.

Gardintillbehör

Omtag och tofsar – Omtag och tofsar fungerar i regel både som dekoration och som ett sätt att få struktur på gardinerna när man binder upp dem.Draperingskrok – Draperingskrokar är kort och gått till för att drapera gardinerna. För den som inte vet så är drapering det vågiga mönster som man gärna vill få till på sina gardiner.Gardinstång – Utan gardinstång, ingen gardin. Man behöver en gardinstång för att kunna hänga upp gardinerna. Dessa finns i olika utföranden och design för att passa in i det rum, till den stil och den gardin du ska hänga upp.