Att tänka på när man ljussätter

Ljussättning kan kännas som något väldigt enkelt. Men det är samtidigt något man kan göra väldigt komplicerat om man verkligen vill skapa något extra vackert. Här kommer några snabba tips man kan hålla i åtanke nästa gång man ska ljussätta ett rum.

Börja med arbetsbelysningen

Arbetsbelysningen är den praktiska formen av belysning och något man därför inte vill vara utan. Utifrån vad denna lyser upp kan man sedan gå vidare och identifiera rummets resterande belysningsbehov.

Fler ljuspunkter är oftast bättre

Att bara sätta upp en lampa i taket räcker praktiskt taget aldrig. Ett normalstort rum bör ofta ha mellan 5-8 ljuspunkter. Vilket rum det är och hur det är utformat kommer självfallet vara en faktor och kan betyda färre eller fler än detta.

Tänk på stilen på armaturerna

Precis som resten av inredningen i ett rum bör man sträva efter att lamporna ska passa in i rummets stil. Nu är det ju fullständigt tillåtet att blanda stilar, men var alltid medveten om lampornas design och vilka delar av inredningen de placeras vid eller ovanför.

Dimmers är inbyggd stämningsbelysning

Alla lampor med dimmerfunktion kan fylla mer än en funktion och gör därmed belysningen mer flexibel. Alla lampor behöver självfallet inte ha dimmer, men det är ofta ett smart val.