Köksrenoveringar brukar vara rätt så omfattande projekt; när man väl fått för sig att göra om något i köket växer projektet lätt till att byta ut mer och mer. Innan man vet ordet av det har man planer för att byta ut praktiskt taget allt i köket.
Börja alltid med en utförlig plan på vad som ska bytas, flyttas eller göras om. Tänk på att ta kontakt med en expert om rör behöver dras om eller bytas i samband med renoveringen. Överväg också om det är värt att anlita någon för de andra delar av renoveringen eller om man kan göra allt annat själv. Det slutar ofta i en balans mellan tid och pengar. Är man villig att det tar längre tid kan man oftast komma undan billigare.
Även små förändringar kan innebära att den nuvarande planlösningen inte fungerar i slutändan. Ta alla nödvändiga mått och se till att allt faktiskt får plats eller hur det måste rumsteras om för att fungera. Det finns praktiska verktyg man kan använda sig av för att rita upp sitt kök i 3D för att få en bättre uppfattning om hur slutresultatet faktiskt kommer att bli när man gör större förändringar. Tänk också på att om renovationen har som delmål att skapa mer utrymme måste ju detta komma från någonstans.
Om man planerar på att ta bort ett eller flera skåp måste man ju se till att man kan ställa allt någon annanstans istället. Ett tips är att sätta upp hyllor högt på väggarna och ställa allehanda köksutrustning om det finns lite utrymme över efter förändringarna. Det är också värt att tänka på städningen. Ett kök ska vara så lättstädat som möjligt. Gör man det till exempel svårt att komma åt överallt med dammsugaren kan det vara värt att titta på andra lösningar. Det blir frustrerande i längden om man måste kämpa mot inredningen varje gång köket måste städas.