Renovera utsidan av huset

Utsidan kräver minst lika mycket vård och underhåll som insidan av huset. Men tyvärr får den inte alltid den uppmärksamhet den behöver. Här tittar vi på några åtgärder angående renovering av utsidan.

Ta en titt på taket

Taket är ett väldigt viktigt skydd för hela huset och inget man bara vill anta fungerar som det ska. Taket bör därför inspekteras varje år och ser man något som måste åtgärdas måste man ta itu med detta illa kvickt. Vilka åtgärder som kan krävas kan så klart variera stort beroende på vilket sorts tak huset har. Ta även en titt på vattenavrinningen och byt ut eventuella beståndsdelar som blivit skadade eller rostiga.Det kan ibland vara en fin linje mellan att renovera eller byta ut taket helt och hållet. Och medan det är svårt att säga exakt vilken åtgärd som är bäst finns det bra tips där ute som kan hjälpa en att komma fram till rätt beslut.

Den viktiga fasaden

Fasaden är många gånger det mest självklara när det kommer till utseendet av huset. Renoveringsåtgärder kommer dock än en gång bero på vilken typ av fasad huset har:

  • Träfasaden kräver mest underhåll och behöver nytt laget färg emellanåt. Men bräder kan även behöva bytas ut om de drabbats av röta eller skadedjur.
  • Putsade fasader kan behövas repareras med tiden. Medan det är möjligt att hantera mindre sprickor själv är större skador något som måste hanteras av en fackman.
  • Tegelfasaden är den mest underhållningsfria fasaden och behöver i stort sett endast rengöras. Om dock en skada har uppstått är det ofta bäst att ta kontakt med en murare.

Tillsammans med fasaden är det också smart att ta en titt på fönstren. Många gånger är det ingen åtgärd som behövs så länge de hållet tätt. Men om detta inte är fallet eller fönstret har blivit skadat på något sätt är det sällan bättre att försöka reparera det än att byta ut fönstret.