Lys upp vårträdgården

Som våren fortsätter mot sommaren kan vi spendera mer och mer tid utomhus även på sena kvällar. Och belysning i trädgården kan då göra väldigt stor skillnad. Det finns mycket att välja mellan och medan det är roligt att experimentera är det också klokt att planera lite först.

Titta på var belysningen gör sig bäst

Bra resultatet får man alltid när man stannar till och tittar på vilka delar av trädgården som bäst lämpas belysas. Buskar, träd och rabatter kan alla belysas med riktigt god effekt. Likaså kan det vara snyggt att sätta upp belysning längst en trädgårdsgång om man har en sådan. Men även andra detaljer i trädgården kan bli extra vackra med lite belysning. Då belysningen kommer att ha bäst effekt på kvällen kan man testa sig fram genom att vänta tills solen gått ned och ge sig ut med en lampa och en lång förlängningssladd för att prova olika platser. Detta fungerar som bäst när man ska sätta upp enskilda lampor förstås. Om man inte kan dra ut flera lampor samtidigt och prova så klart.

Välja rätt belysning

Bara för att man dock har hittat det perfekta objektet att belysa betyder inte att man kan välja vilket sorts belysning som helst och få det perfekta resultatet. Experimentera gärna med exempelvis en stark ficklampa eller en inomhuslampa och en lång förlängningskabel. Försök belysa objektet från olika vinklar och se om någon är bättre än en annan. Försök sedan hitta en utomhuslampa som kan ge ett liknande sken. I något som rabatter kan man ofta komma väldigt långt med enkla solcellslampor. Dessa är billiga och kommer dessutom i en rad olika varianter så alla kan nog hitta något som faller dem i smaken. Ett vackert träd kan dock antingen belysas med spotlight på marken som riktas mot det eller genom att hänga upp slingor bland grenarna.

Anlita en elektriker

När planeringen sedan givit frukt är det dags att installera belysningen. Så fort det handlar om elektricitet bör man kontakta en fackman som säkert kan installera allt. Om en olycka sker kommer man även kunna få ut på försäkringen, något som sällan är fallet om man gjort något själv och det blir fel. Tänk på att arbete som utförs i trädgården inte ger rätt till ROT-avdrag i vanliga fall. Men i de flesta fall kommer det nog inte bli allt för dyrt att få en eller ett par lampor inkopplade. Det kan vara bra att kontakta en elektriker på förhand och fråga om de skulle kunna ge en prisuppskattning.