Tips inför första fastighetsinvesteringen

En fastighetsinvestering är spännande och skrämmande på samma gång, speciellt första gången. Men fastighetsinvesteringar har varit konstant goda affärer, även om du kan förlora pengar på det då och då, behöver människor alltid någonstans att bo. 

Banken

Din bästa vän och värsta fiende är samma, banken. Det är banken som beviljar lånat till fastighetsinvesteringen och de kommer att ha höga krav. Boka ett möte med dem innan du har hittat en fastighet, de kan ta ned dig på jorden och berätta hur de räknar och hur mycket pengar du ska gå in med själv. Du kan inte låna lika mycket till en fastighet som en privat bostad.

Mäklare

Gå på många visningar, pratar med mäklare om dina idéer. Få fastigheter kommer ut på öppna marknaden, det mesta säljs lite mer dolt och mellan olika kontakter. Om du kommer överens med mäklaren kan denne hålla utkik efter fastigheter som skulle passa dig.

Besiktning

När du hittat ett intressant objekt ska du göra en noggrann besiktning av hela fastigheten så du vet vilka renoveringskostnader som kan dyka upp i framtiden. Ju mer du kan göra själv, desto mer sparar du. Det kan också lugna banken när det finns ett påskrivet papper om fastighetens skick och framtiden.

Dina skyldigheter

Efter du har gjort din första investering är du inte bara ägare, du är också rörmokare, elektriker, snickare, städare och säkerhetsansvarig. Det är ditt ansvar att se till att fastigheten har en giltig energideklaration och att den uppdateras vart tionde år. Du ska beställa obligatoriska ventilationskontrollen och se till att nödutgångar finns. Bor du inte i närheten av din investering behöver du anlita en fastighetsskötare som tar ansvar när du inte är där.

Avkastning

Hur är det med pengarna då? En bra avkastning borde ligga runt 5%. Du måste alltså räkna in inköpspriset, skatter, driften, eventuella renoveringar och ränta gentemot hyresintäkter.